Naše Vína
Chardonnay
Chardonnay je původní francouzská bílá moštová odrůda z Burgundska, vzniklá pravděpodobně náhodným křížením ze starobylé odrůdy Heunisch (přivezenou do Evropy Huny) a Pinot Noir (Rulandské modré). Víno je plné, mladé s výraznými kyselinami. Ve vůni citrusové plody, biskupský chlebíček, kandované ovoce, ve vyzrálém víně lze cítit lískové oříšky, včelí tóny, med. V chuti charakteru banánu, kandovaného ovoce. Vůni i chuť silně ovlivňuje terroir. Protože je Chardonnay celosvětová odrůda a lehce dostupná v obchodech a vinotékách, lze na něm učebnicově sledovat rozdíly vína z různých vinařských oblastí.Víno je vhodné k dlouhému ležení v láhvi a je rovněž velmi vhodné k barikování.
Zkratka: Ch
Hibernal
Hibernal je bílá moštová odrůda vzniklá mezidruhovým křížením odrůd Seibel (Chancellor) x Ryzlink rýnský. Hrozen je středně velký, žluto (zeleno)-červené barvy, středně dlouhá stopka, bobule menší až střední, kulaté. Odrůda velmi odolná zimním i jarním mrazům, vhodná do mrazových dolin veviničních tratích. Víno je charakteru Ryzlinku rýnského, jemné sauvignonové tóny, příjemné kyseliny. Odrůda vhodná pro výrobu biovín a k barikování. Charakterové chuťové vlastnosti – zralá broskev, grapefruit, ostatní citrusy, kořenité tóny.
Zkratka: Hi
Rulandské bílé
Rulandské bílé je starobylá francouzská bílá moštová odrůda původem z Burgundska, vznikla pravděpodobně pupencovou mutací z Rulandského šedého.Hrozen je středně malý až malý, mírně kuželový, uzavřený, hustý. Bobule malá, kulatá, žlutozelená, slupka tenká, dužnina řídká. Zrání pozdní, plné zralosti odrůda dosahuje až v říjnu. Víno je plné, extraktivní s příjemnými kyselinami, velmi vhodné k archivaci čímž se barevné tóny zvýrazní. Ve vůni jemné květinové vůně, u vyzrálého vína chlebnaté tóny. Chuť plná, dlouhotrvající, bohatá na extraktivní látky, harmonická, elegantní. Ve vůni i chuti můžeme hledat hrušky, broskev, červené ovoce, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, máslo, vanilku.
Doporučená zkratka: RB
Rulandské šedé
Rulandské šedé je starobylá francouzská bílá moštová odrůda původem z Burgundska, vznikla pravděpodobně pupencovou mutací z Rulandského modrého. Hrozen je středně malý, kuželový, tvaru šišky, uzavřený, hustý. Bobule malá, kulatá, šedá až šedočervená, slupka středně pevná, dužnina řídká. Zrání pozdní, plné zralosti odrůda dosahuje až v říjnu. Víno je plné, extraktivní s příjemnými kyselinami, velmi vhodné k archivaci. Ve vůni jemné květinové vůně, medové a celá řada níže uvedených ovocných i jiných tónů. Chuť plná, dlouhotrvající, bohatá na extraktivní látky, harmonická, elegantní. Ve vůni i chuti můžeme hledat: hrušky (i sušené), broskev, kandované ovoce, pomeranč, med, lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku.
Doporučená zkratka: RŠ
Ryzlink rýnský
Ryzlink rýnský Ryzlink rýnský je bílá odrůda révy vinné. Její původ je pravděpodobně v Německu, kde se její název objevuje v zápisech již v roce 1435. Hrozen je malý až středně velký, kuželovitého tvaru, se zahuštěnými bobulemi, které jsou středně velké, kulaté, žlutozelené. Víno je extraktivní, vysoce kvalitní s vyšší kyselinou. Charakterem ve vůni jsou medové, lipové tóny, v chuti zralé meruňky a medové tóny.
Doporučená zkratka: RR
Ryzlink vlašský
Ryzlink vlašský je starobylá bílá odrůda révy vinné. Její původ je pravděpodobně v Itálii (Vlachy), nebo ve Francii. Hrozen je středně velký, válcový, hustý, má delší stopku, mívá často křidélko. Bobule malá – středně velká, kulatá, zelenožlutá. Víno bývá robustní, extraktivní, květinové tóny ve vůni, v chuti až oříškové. V horších letech má vysoký podíl kyselin. Vhodné pro výrobu sektů.
Doporučená zkratka: RV
Sauvignon
Sauvignon je bílá odrůda révy vinné. Její původ je pravděpodobně v Bordeaux, v poslední době, na základě genetické analýzy se uvádí, že vznikla křížením Chenin Blanc x Tramín. Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velké, kulatá, žlutozelená. Charakter vína je silně ovlivněný ročníkem. Plná zralost je v polovině října (Morava). Ve vynikajících ročnících převládá broskev s lehkým nádechem listu černého rybízu, v méně vydařeném ročníku hluchavka, angrešt, černý rybíz. V průměrném a horším ročníku typická kopřiva až trávové tóny. Víno mění významně svůj charakter i zráním, hlavně v prvním půl roceškolení. Sklepmistři mnohdy používají pro Sauvignon výraz „chameleón“. Další tóny během vývoje, které lze ve víně hledat: grapefruit, kiwi, citron, nektarinka, meloun cukrový, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas, ostatní tropické ovoce, někdy i marcipán.
Doporučená zkratka: Sg
Tramín červený
Tramín červený je tradiční moštová odrůda určená pro výrobu bílých vín. Hrozen je malý, kuželový, zahuštěný. Bobule malá, kulatá, šedo-červené barvy, slupka poměrně odolná, dužnina aromatická, sladká s nízkou kyselinou, řídká a tedy dobře lisovatelná. Víno velmi kvalitní, aromatické, v chuti kořenité a velmi mohutné. Charakterem dle vyzrálosti hroznů je: divoká růže, med, ovoce broskev, meruňka ap. ve vůni, v chuti potom tóny různého koření typu hřebíček, zelený pepř, skořice, kompotovaného ovoce – broskev, meruňka, zralé jablko, hruška. Jedinou nevýhodou vína je nízká kyselina a suchá vína z této odrůdy se zdají prázdná v chuti, protože absentuje jak kyselina, tak zbytkový cukr, které spolu vytvářejí největší chuťový zážitek v ústech. Proto největší obliby dosahuje Tramín červený ve třídě polosuchých a polosladkých vín.
Doporučená zkratka: TČ
Pálava
Pálava je bílá moštová odrůda vzniklá křížením odrůd Tramín červený x Müller Thurgau. Do Státní odrůdové knihy zapsaná v r. 1977. Vyšlechtěná Ing. Josefem Veverkou ve Šlechtitelské stanici Velké Pavlovice a Perné.Hrozen je středně velký, kónický s menšími křídly, bobule malá, šedočervená, tuhá odolná slupka, intenzívní tramínové chuti. Zralost na přelomu září – října. Víno je kořenité, velmi podobné vínu Tramín červený s mírnými tóny jiných aromatických odrůd např. Irsai Oliver příp. muškátových odrůd.
Zkratka: Pa
Alibernet
Alibernet je modrá moštová odrůda, barvířka, kříženec Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon. Pochází z Ukrajiny kde byla vyšlechtěna r. 1950 ve VÚ vinohradnickém v Oděse.Zapsaná do Státní odrůdové knihy v r. 1975. Víno má kabernetové aroma i chuť, pro svou vysokou barvu je vhodné do směsí.
Zkratka: Al
Cabernet Moravia
Cabernet Moravia jemodrá moštová odrůda vzniklá křížením Cabernet Franc x Zweigeltrebe. Hrozen je středně velký, středně hustý, bobule středně velké, kulaté modročerné. Sklizňové zralosti se dosahuje ve druhé polovině října. Víno je většinou tělnaté, kabernetového typu, někdy výrazné až rušivé tóny černého rybízu.
Zkratka: CM
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je původní francouzská modrá moštová odrůda, vzniklá pravděpodobně náhodným křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon. V r. 1980 zapsaná do Státní odrůdové knihy.Hrozen je středně velký, dlouhý, kónický, bobule malé, modročerné, pevná slupka. Víno je typické tělnaté s chutí i vůní ostružin, černého rybízu, při vyzrálosti malin, někdy vůně fialek.
Zkratka: CS
Dornfelder
Dornfelder je modrá moštová odrůda, řazená mezi barvířky, vznikla křížením novošlechtěncůHelfensteiner (Jakubské x Trolínské) x Heroldrebe (Modrý Portugal x Frankovka). Hrozen je velký, středně hustý až hustý se středně dlouhou stopkou, bobule velké, modročerné, elipsovitého tvaru, dužnina bez zabarvení. Sklizňové zralosti odrůda dosahuje na přelomu září – říjen. Odrůda dává vysoké výnosy při dosáhnutí přívlastkové kvality. Víno má vysokou intenzitu barvy, používá se často do cuvée s víny, které mají nižší barvou.
Frankovka
Frankovka je starobylá modrá moštová odrůda. Hrozen je středně velký až velký, hustý s krátkou stopkou, bobule středně velká, modročerná, kulatá. Sklizňové zralosti odrůda dosahuje ve druhé polovině října. Víno je s vyšší kyselinou a tříslem, v chuti i vůni po peckovém červeném ovoci, většinou višně, třešně. Vhodné k dlouhému ležení v láhvi a k barikování.
Zkratka: Fr
Merlot
Merlot je modrá moštová odrůda révy vinné původem ve Francii. Největší zastoupení má v oblasti Bordeaux. Oblíbenou odrůdou je rovněž v ostatních vinařských zemích, celkem se pěstuje ve světě na ploše cca 200 tis ha. V české republice byl Merlot zapsaný do Státní odrůdové knihy v roce 2001, pěstuje se na cca 72 ha.Hrozen je středně velký, válcový, bobule tmavě modrá až černá, slabě elipsovitého tvaru. Sklizňové zralosti se dosahuje ve druhé polovině října. Vínu sluší zrání v sudu nebo v láhvi, potom dominují výrazné vůně lesního ovoce jako ostružiny a borůvky. V chuti jsou charakterní kořenité tóny, káva, čokoláda. Velmi vhodný je do kupáží s cabernety, které zjemňuje a dodává jim sametové tóny.
Zkratka: Me
Neronet
Neronet je modrá moštová odrůda (barvířka) vzniklá křížením (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x Alibernet. V r. 1991 zapsaná do Státní odrůdové knihy. Vyšlechtěna prof. ing. Vilémem Krausem CSc. v Lednici na Moravě.Hrozen je středně velký s křídly, bobule je malá, kulatá, modročerná, dužnina je modročervená, barevnost moštu je vysoká. Zrání odrůdy je na přelomu září a října. Víno je plné, tělnaté s vysokou intenzitou barvy. Při klasické technologii má víno vyšší třísloviny, běžné barvy lze dosáhnout i bez fermentace rmutu pouze několika hodinovou macerací, potom je víno harmonické.
Zkratka: Ne
Rulandské modré
Rulandské modré je starobylá francouzská modrá moštová odrůda původem z Burgundska, vznikla pravděpodobně křížením odrůd Tramín červený a Mlynářka. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsaná v r. 1941 jako Burgundské modré, v r. 1993 došlo ke změně názvu ve Státní odrůdové knize na Rulandské modré. Slovo „Rulandské“ bylo zapůjčeno z německé oblasti, jmenoval se tak Johann Seger Ruland, který se zasloužil o rozšíření odrůdy Pinot gris (Rulandské šedé) v okolí německého Špýru. Celý problém s názvem nastal ke konci sedmdesátých roků minulého století, kdy Francie podala podnět o neoprávněném používání značky „Burgundské“ na tehdejší Československou republiku u mezinárodního obchodního soudu v Haagu. K dohodě mezi Francií a ČSSR nikdy nedošlo, smlouva nebyla podepsaná a muselo tedy dojít ke změně označování této odrůdy v ČR (stejně tak u odrůdy Rulandské bílé a Rulandské šedé). Historický název v českých zemích byl Roučí modré.Hrozen je malý, uzavřený, válcový, připomínající šišku, odtud název Pinot. Bobule je malá až středně velká, kulatá, barva bobule je tmavě modrá až černá.Víno je hebké a ležením získává na kvalitě, barva je od světle granátové až po cihlové tóny, vždy slabšího odstínu. V chuti i ve vůni lze vysledovat zahradní jahodu, která je neklamným znakem odrůdy, ležením v láhvi se můžou vyskytnout tóny sušené švestky.Rulandské modré je v dnešní době legendární a internacionální odrůdou pěstovanou na celém světě. Mít ve skleničce RM znamená pro znalce vín výjimečný okamžik a téměř vždy se jedná o vrchol ochutnávky nebo večera. O jeho oblíbenosti svědčí i množství synonym, které jsou zapsané v Evropské odrůdové knize – 265.
Povolené synonymum v ČR: Pinot noir
Doporučená zkratka: RM
Zweigeltrebe
Zweigeltrebe je středně pozdní, moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Byla vyšlechtěna roku 1922 bývalým ředitelem vinařské školy a vinařského ústavu v rakouském Klosterneuburgu, Fritzem Zweigeltem, křížením odrůd Svatovavřinecké (St. Laurent) a Frankovka (Blaufränkisch). Z odrůdy se často vyrábějí i rosé, technologie výroby často vyžaduje pouze několikahodinovou maceraci, okamžité lisování a výrobu přísně reduktivní metodou pro zachování kvality, barvy a svěžesti. Barva odrůdového vína je temně rubínově červená, vůně jemná, může připomínat Svatovavřinecké, objevíme v ni třešně, višně či švestky, chuť u mladého vína může být hrubší a drsná, po vyzrání velmi jemná, harmonická, s jemnou tříslovinkou a určitou přímočaře pevnou řízností. Při vysokých úrodách hroznů je víno této odrůdy hrubé, kyselejší a méně barevné. Z dobře vyzrálého hrozna však poskytuje tmavě zabarvené, granátové víno se zábleskem fialek. Aroma mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu (nemusí být barikový). Po roce zrání pak překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce. Víno z této odrůdy je vhodné též ke scelování. Odrůdová vína jsou vhodná ke střednědobé archivaci.